2012. augusztus 12., vasárnap

találkozás egy könyvvel (meg egy kis csapongás)

Úgy terveztem, hogy írok egy általános bemutatkozó posztot a kezdet után, de egy jó hír mégis arra késztetett, hogy máris felrúgjam a magam kis blogolási "szabályait". Tegnap este nem sok mindent töltöttem még ki, nem sokat formázgattam, barátkozunk egyelőre a bloggal, de a kedvenc könyvek azért már bekerültek. 

Ezek között szerepel Paul Auster New York trilógiája is. Nemrégiben sikerült újraolvasnom, ezelőtt viszont 5 évvel korábban futottam bele a könyvbe. Elsős magyarszakos egyetemistaként sikeresen felvettem egy olyan kurzust sok másik gólyával együtt, ami elvileg nem is nekünk volt meghirdetve, de végül mégis kialakult egy jó csapat és egy olyan hangulat, ami minden egyes órán beszélgetésekre ösztönzött minket, sokszor még kevésnek is bizonyult a 1,5 órás keret.


Zanin Éva tartotta a kurzust és nagyon vegyes volt a felhozatal: ami nagyon élénken él bennem, hogy foglalkoztunk Art Spiegelman Maus c. képregényével, ami a holokausztot dolgozza fel eléggé rendhagyó módon. Az önéletrajzi ihletésű képregényben a zsidók egérként, a nácik pedig macskaként kerülnek megjelenítésre. 






Volt szó a Stella Artois egyik remek külföldi kampányáról is, ezt meg fogom keresni, írtam belőle egy beadandót is, lehet, hogy lesz belőle külön poszt is. De foglalkoztunk még Banksy munkásságával is. Erről jut eszembe, hogy novembertől lesz kiállítás is, amire mindenképp szeretnék eljutni majd, egyszerűen zseni ez az ember. Ráadásul pofátlan is, ami ebben az esetben pozitív tulajdonság: hatalmasat kaszált az alkotásaival, amivel egyben tükröt tartott a pénzes emberek elé. Az esemény facebookos eventje itt található.

Nézz szét Banksy honlapján is!


De a legmaradandóbb mégis az Auster-óra volt. A trilógia első részét kellett feldolgoznunk és mivel a könyv nagyon ritka, így fénymásolatban olvastuk el mind a 15-en azt a körülbelül 150 oldalt. Az Üvegváros egy detektívtörténet, mégsem hagyományos krimi, inkább egy ember lelkében bolyongunk folyamatosan, ott tárjuk fel a tereket. Sokat nem szeretnék róla elárulni, de magával ragadó a történet és a változás, ami végbemegy a főszereplő Quinn személyiségén belül. 

Az első mű feldolgozás sehogy se fért bele 1,5 órába, annyira belemélyedtünk a filozofálgatásba, hogy 2 óra után vettük észre, hogy elkéstünk a következő szemináriumról. Ezek után éveken keresztül hajtottam a könyvet, meg szerettem volna venni, de se újonnan, se antikváriumban nem volt beszerezhető. Sőt, még a könyvtárban se, így egészen öt évet kellett arra várnom, hogy a trilógia másik két darabját, a Kísérteteket és A bezárt szobát is elolvashassam. 

A lehetőség a rukkola.hu-nak köszönhetően jött. Egyszer már lecsúsztam a felrukkolt példányról, de második alkalommal minimum Boltot megszégyenítő sprinttel futottam a gép elé, mikor megláttam, hogy van egy elérhető példány. Jelenleg is 31 ember vinné, úgyhogy igen szerencsésnek mondhatom magam. 



Az újraolvasás óta is sokszor eszembe jut a könyv egy-egy gondolata. A moly.hu-s értékelésem is elég szűkszavúra sikeredett, talán azért mert egyszerűen el kell olvasni ahhoz, hogy értsd is, milyen gondolatokat ébreszt fel. 



Most következik azonban egy igazán jó hír! Az Európa Kiadó végre felismerte, hogy újra kéne nyomniuk a keresett művet, a honlapjukon szereplő információ szerint 2012 októberére várható az új kiadás. Egykori magyarszakos csoportunk körében szabályos örömujjongás fogadta a hírt. :)


5 megjegyzés:

  1. Ezt nem hajnali 6:05-kor írtad - vagy igen?
    Beállítások --> Nyelv és formázás --> Időzóna

    VálaszTörlés
  2. Szia

    Bocs hogy egy ilyen régi poszthoz írok, véletlen akadtam rá Auster meg e képregény kulcsszavaknál ragadtam itt. Sok könyvet és képregényt olvasok és gyűjtök (meg csinálok is de ez más téma :) ).

    Nem tudom ismered-e, de ha nem akkor nagyon tudom ajánlani Auster és David Mazzuchelli tükörvárosát, ami lényegében ha jól tudom ezt a könyvet, vagy talán egy részletét dolgozza fel. Hasonlóan mint a mausnál egy igen erős jellegzetes grafikau stílussal operáló mű, és biztos vagyok benne hogy van olyan nehezen értelmezhető és megkapó mint a könyv (ek), a rajzolója nem kifejezetten az a mainstream zsáner típus. Stilizáltabb, elvontabb, irodalmibb, mint mondjuk Speigelman is, csak ő embereket rajzol nem antropomorf lényekkel dolgozta fel a történetét. A lényeg hogy ha szereted mindenképp javaslom bepróbálásra. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Namost ez hülyén jöhetett le, lelkesedésemben elkezdek kapkodni, szóval az üvegvárostól független létezik a mű képregényben, tükörváros címen, itthon is kiadták, ajánlom. :)

      Törlés
  3. Kedves Pádi!

    Felkeltette az érdeklődésem a dolog, köszi a hozzászólást, mindenképp utána nézek a Tükörvárosnak. :)

    VálaszTörlés