2014. február 2., vasárnap

hogy repül az idő...

Januári bécsi kirándulásunk utolsó napján az Osztrák Nemzeti Könyvtár dísztermébe látogattunk el. Ja, hogy mit kerestem Bécsben? Kalandot, élményt, kikapcsolódást - az utazásnak nem volt semmi különösebb apropója azon kívül, hogy szerettem volna mindig is megnézni a várost, illetve hogy mint dolgozó nő, először ezt most, a saját erőfeszítéseim árán tehettem meg. De hogy miért is repül az idő? 

Mert hogy az ott töltött 4 nap villámgyorsan szaladt el. Mert hogy már február van, és ebből blogposztot még csak most írok. Mert hogy a könyvtár barokk dísztermében megnéztünk egy kiállítást, aminek ez volt a címe - legalábbis remélem, hogy a google translate nem hazudik. :) 

Gavaldik Emma fényképei


Kinder, wie die zeit vergeht! - ez volt pontosan az időszaki kiállítás címe, melyet 2013. november 22. és 2014. február 23. között tekinthet meg a nagyérdemű. Az ékes némettudásom nemlététől eltekintve, az angol feliratokból táplálkozva ez volt a csúcspontja a 4 napnak: a 18. században épített díszterem a pedánsan sorba rendezett régi könyvekkel, freskóival, márványszobraival és hatalmas glóbuszaival fantasztikus keretként szolgált a gyermekkor gondtalanságát bemutató fotókiállításhoz. 

1932.
1959.


A mindennapi élet legkülönbözőbb perspektíváit ragadták meg a válogatásban: a műtermi képek mellett sajtófotókról és a családi gyűjtemények darabjairól csillogtak a gyermeki szempárok - hol játék közben, hol reklámplakátokon, az egyik pillanatban még a bilin, a másikban pedig a Schönbrunni Kastély udvarában rendezett hatalmas rendezvény soraiban ülve.

Készítettem pár képet a kedvenceimről, de sajnos a telefonom kamerájának gyenge minősége és a vitrinek tükröződése nem volt épp a legjobb párosítás, jelen esetben pedig még a google se igazán a barátom. Michaela Pfundner és Margot Werner a kiállítás címével megegyező könyvét viszont tudom ajánlani azoknak, akik érdeklődnek a kiállítás iránt - ebben ugyanis az összes kiállított fotó megtalálható. Addig pedig egy kis ízelítő - a kamera által homályosan...  

1949.

A kiállítás elsősorban az 1870 és 1970 közötti időszak hétköznapjaiba enged bepillantást. A kedvenceim a reklámokon megjelenő és az iskolapadokban ülő gyerekek képei voltak, valamint a tévé nappalikba való beköltözését bemutató fotók - bár nyilván ez már szakmai ártalom. :)

Iskolai rutin, 1940.

Hitler 50. születésnapjának ünnepe Bécsben, 1939.

Reklámok az 1950-es évekből




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése